Follow

Oğlum okuldan geldi.Bilişim Teknolojileri dersi varmış.Baba senin bilgisayarda exel var mı? Diye sordu.Sövse daha iyiydi.Bu bilişim öğretmenine bir görünecem galiba.Şimdi bazı arkadaşlar tepkimin fazla olduğunu düşünebilir.Size bir nesil nasıl kaybedilir anlatayım.Şimdi ingilizce öğretmeni olan kızım biz Diyarbakır' da iken ilk okula başladı o sırada çocuk üzerinde ile basit resim düzenlme ufak tefek Office üzerinde yazma gibi işlemleri yapıyor.

Bilişim öğretmeni çocukları bilgisayar başına götürüyor sakın dokunmayın diyor, benim kız pc yi açmış, programlar da bildiği bir şey var mı diye bakıyor.Öğretmen görünce kızım sen bilgisayar kullandın mı diye soruyor o da evet ama bizimki bu başka bir şey diyor.Neyse öğretmen olmaz öyleşey diyip çocuğu bir güzel azarlıyor arkadaşlarının önünde sonra beni okula çağırıyor kızınız yalan söyledi filan diye, niye yalan söyledi hocam diyorum. diye bişeyler söyledi.

Böyle bir şey yok diye anlatmaya başladı biz de kendisine o dönemde bir hanıma anlatılacak nezaketle anlattık.Anladı ama geç oldu.Netice de bu yaşa geldi kızıma halen yazılımları ve 'u kabul ettiremiyorum. O bilişim öğretmeninin cahilliğiyle verdiği zararı şimdi daha iyi anlıyorum.

@Entel_igencaman34 İçler acısı bir durum maalesef.
Bu arada sizin kullandığınız dağıtım nedir hocam?

@Entel_igencaman34 Gnome benim cihazı zorluyor. Yetersiz donanımdan kaynaklı olarak.

@hasanyildiz
Gnome Xfce ye göre biraz daha fazla kaynak tüketiyor. Tabi buna masaüstü küpü, salınan sayfaları filan eklediğimi var sayarsak normal görülebilir.Xfce de böyle bir çabaya girmediğim için daha rahat bir çalışması var.Bazen xfce üzerinde ofis, gimp, audıcity gibi üç yazılımı beraber kullandığımda fan çalışmaya başlıyor, herhangi bir yavaşlama olmuyor ama anlıyorum ki işlemci ısınıyor.

@Entel_igencaman34 fan çalışsın hocam, yavaşlama olmasın da. 🙂
Bazen olup olmayacak yerlerde cihazı güç düğmesi ile sıfırlamak zorun kalıyorum ve başlatınca da bazen wi-fi çalışmıyor ve bunun için ekstradan bir daha yeniden başlatıyorum.

@hasanyildiz
Biraz terminalle ilgilen bence, terminal üzerinden yorduğunu düşündüğün programı kapat, bilgisayarı yeniden başlatmaktan daha kolay "kill" komutu örneğin o donan programı sonlandırarak rahatlamasını sağlayabilirsin.

@Entel_igencaman34 hocam, yalnız sorun bazen öyle ansınız çıkıyor ki, programı kapatmama bile fırsat vermiyor. Bazen erken farkedince yetişiyorum kapatmak için. 🙂

@hasanyildiz
Eski Pardus' ta kill komutu klavyede "ctrl+alt+esc" aynı anda bastığında mause un kursoru kurukafa şekline geliyordu onu donan programın penceresine getirip sol tıkladığında programı öldürüyordu.Ama çok dikkatli kullanmak gerek ben bir sefer x ekranı birkaç sefer de paneli öldürmüştüm.Şimdi aklıma geldi, pisi linux ta halen var olduğunu düşünüyorum.

@Entel_igencaman34 Pisi Linux'ta denedim şimdi. Bu yöntem şu an çalışmıyor hocam. Muhtemelen farklı bir girdi belirlemişlerdir.

@hasanyildiz Klavye kısayolu oluşturmayı bir denermisin ben xfce için bu yöntemi kullanmışım.

@Entel_igencaman34 Sisteminizi beğendim hocam. 🙂
Yalnız ben Kde kullandığım için Pisi'de yardım almam gerekecek ekipten. Bu işlemi ayrıca kısa zamanda Pardus'ta deneyeceğim.

@Entel_igencaman34 Çok iyi hocam. Ben de yaklaşık 1 yıl oldu olacak Windows'u sileli.
Şu an bende de Pardus ve Pisilinux var. Tabii arada sırada ilgimi çeken dağıtımları da kuruyor ve deniyorum.
Çok güzel bir teknoloji gerçekten. Özellikle yeni açık kaynak yazılımları keşfetmenin verdiği haz bambaşka. 🙂

@hasanyildiz
Benim windows u sistemlerden kaldıralı 18 yıl oldu artık hiç aramıyorum. Pisi Linux, Pardus'tan dolayı ilk göz ağrımız ara sıra kurup yine deniyorum.Hdd yapboz tahtasına döndü😂

@Entel_igencaman34 Ben şu an benim HDD'in helvasını yiyorumdur belki. 😁
Pisilinux paket sistemi yeterli olmasa da iyi yine de, sağolsunlar bazı programları güncelliyorlar, onun yanında bir de appmage de çalışıyor. Rahatım orada yine de.

@Entel_igencaman34 maalesef, devlet kendi ürettiği pardusu bile devlet kurumlarında kullanmaktan aciz mesela
en azından artık "bilinmesi gereken 3d sanal gezi flash siteleri" tarzı listeler yaptırmıyorlardır, diye düşünüyorum
sevdiğim dersti yalan yok ama çok boştu. sınavı da bir tuhaftı, powerpoint kısayollarını ezberlesen geçiyordun falan. hala öyle mi bilmiyorum

@dinosauce
Devlet kavramı farklı ancak üzerimizde ki ölü toprağını gençlerin açık kaynak kodlu yazılımlara yönelmesiyle biraz biraz atıyoruz sanki.Bundan 15 yıl önce Linux u ve özgür yazılımı savunduğum için komünist diye nitelendiriliyordum.Şimdi bakış açısı biraz daha değişti sanki.

@dinosauce
Ancak halen daha nitelikli eğiten, öğreten açığımız var, geçenlerde bir mühendis adayı kardeşim açık kaynak kodlu bir programı ki Linux üzerinde var bu program.Hoca bilgisayarına çakma windows kurdurup bu programı da onun üzerine kurdurmuş😂

@Entel_igencaman34 katiliyorum. ozellikle yeni teknolojilerden haberi olmayan ogretmenler var
ben mesela tanidigim bir bilgisayar ogretmenine kotlinden bahsetmistim, ardindan white-hat hackingden bahsettim, ikisinden birini bilir diye dusundum, bilemedi, konuyu actigima pisman oldum

@dinosauce
Şimdi bir belediyede çalışan bir kız var, ismi sayılı bir Üniversite den 4 yıllık programcılık mezunu Linux' un adını duymuş ama kesinlikle öğretmediler diyor eh be kızım sende mi merak etmedin diyorum.Hayır diyor. Anlamak mümkün değil sanki otuz tane işletim sistemi var koy her birini bir ders olarak, yine windowsu, macosu öğrensin ama unix ve Linux' u da öğrensin.

@Entel_igencaman34 o konuda cok emin degilim
turkiyede linux, acik kaynak gibi kavramlarin bilinirligi bilisim camiasinda bile (gordugum kadariyla konusuyorum) cok az, bilinse de kavram karmasasi var bence
hani dunyada da az ama bu kadar degil, ustune kullanim da en azindan it ile ilgili sektorlerde yaygin
benim mesela ilk linux kullanisim bilgisayarimin yavasladigi sikayetinin ardindan birinin onermesiyle oldu

Sign in to participate in the conversation
Qoto Mastodon

QOTO: Question Others to Teach Ourselves
An inclusive, Academic Freedom, instance
All cultures welcome.
Hate speech and harassment strictly forbidden.