Sevgili Linux guruları, yardım rica edeceğim sizden. Biraz uzun bir tooth olacak:
Yıllardır Win(oyun, okul)+Linux(kişisel,iş,okul) dual boot kullanıyorum. RAM ve SSD yükseltmesi yaptığımdan dolayı iki diski de sıfırladım. Etcher ile USB'lere Win11 ve Fedora yazdırdım. 1TB'a Win, 500GB'a Fedora kurulumlarını yaptım.
En son Fedora kurduktan sonra grub gelmedi (normalde varsayılanda gelirdi), biostan kurcaladığımda da Win11 görünmedi. Tekrar kurulum yaptım. Ama Fedora yerine Ubuntu kurdum....

@faradundamarti Yıllardır sorunsuzca iki ayrı diskte dual boot kullanıyorum. Hatta denemek, öğrenmek amaçlı onlarca dağıtım kurdum. Pop OS gibi systemd-boot kullanan dağıtımlarda grub gelmemesi sorunu oluyordu, buna rağmen biostan geçiş yapabiliyordum.

@bllrdyldz Eğer bu konuda bir çözüm varsa @caylak1 bilir. O da bilmiyorsa sadece linux kullanmanı önerebilim

@caylak1 Selamlar, iki farklı ssdye Linux ve windows11 dual boot kurulumundan sonra windows grub ve biosta görünmüyor. 3 kere denedim olmadı.

@bllrdyldz Bence bu son durumun ışığında problem bios ayarlarında görünüyor sanki orada bir eksik var, bir şeyi yanlış yapıyoruz.Çünkü aynı sorun kaç farklı linux dağıtımı kurmana rağmen devam ediyor.

@Entel_igencaman34 Monster Abra kullanıyorum. Dual boot için gerekli bios ayarlarını önceden de yapıyordum. Tekrar kuracağım ama işte yine aynı sorunu almaktan korkuyorum. Çok zaman kaybediyorum çünkü.

@bllrdyldz Ubuntu da kurulum yapmadan live cd de diskler veya gparted uygulamasında windosa nın kurulu olduğu bölümü ntfs olarak görüyormu bir bakarmısın.

@bllrdyldz Eğer göüyorsa Linux kurulumunda ön yükleyiciyi o diskin başına kur.Ben hep tek disk üzerine elle bölümleyip kurulum yaptığımdan bir sıkıntı yaşamamış olabilirim bir de tekrar ediyorum benim hep farklı linux sistemleriydi win ile dualboot sadece xp zamanında kullanmıştım.Evet zaman kaybı olur ama bu kurcalayarak öğrenilebilecek bir konu.

@bllrdyldz Benim bu konudaki şahsi düşüncem iki ayrı disk iki ayrı dosya formatı ikisi de kendi ön yükleyicisini kullanıyor.Diğerini göremiyor.Çözümü bir diski depo olarak ntfs olarak formatlaman ikinci diski kullanım yoğunluğuna göre ikiye bölüp ilk önce windosa sonra Linux kurup ön yükleyiciyi bu bölümün başına kurmalısın.Şimdi windosa zaten kurulu ama görmüyor diyorsun windosa da diski bölümle Linux sistem dosyaları için bir bölüme yer aç örneğin 150 gb Ex4 formatında Linux'u buraya kur ve ön yükleyiciyi de bu diskin başına kur hepsini görecektir.Bios ayarlarında bir engel yoksa.Mantıksal olarak böyle elimde windosa isosu olsa senin için denerdim ama yok.Yapabileceğim sadece fikir yürütmek.

@bllrdyldz Ya da daha önce iki disk olarak dual boot kullandım diyorsun Linux ta ön yükleyiciyi kuraraken önerilen kurulumun bulunduğu diskin başına kur dur.Ama bu durumda iki ayrı diski görüyorsa windosa nın bulunduğu diskin başına kurman gerekir disklerin herbirinin atanmış bir adı bir numarası vardır.Ordan bulabilirsin ön yükleyiciyi kuracağın windosa nın olduğu diski.Tabi bunlar iki diskinde bağlı olarak göründüğü durumda geçerli her iki disk görünmüyorsa görünmeyen diski bulup el ile eklemelisin.

@Entel_igencaman34 Sorunun usbye iso yazdırırken ortaya çıktığını düşünüyorum.
mastodon.social/@bllrdyldz/111
Rufusta herhangi bir oynama yapmadan varsayılanda Ubuntu için MBR, Bios veya Uefi, Fat32; Windowsta ise GPT, Uefi (csm yok), ntfs olarak yazdırılmaktadır. Bi çakışma veya tutarsızlık olabileceğini düşünüyorum isoları yazdırırken.

Yıllardır iki diskte dual boot olarak kullanıyorum. Kurulum yaparken de hiç bir şekilde manuel disk bölümlendirmesi yapmadım.

Follow

@bllrdyldz Bir yerde şöyle bir şeye rastladım "Disk kapasitesi: Eğer diskiniz 2 TB’dan büyükse GPT seçmeniz gerekir. Aksi halde boş alan kalacaktır.
Bölüm sayısı: Eğer diskinizde 4’ten fazla bölüm oluşturmak istiyorsanız GPT seçmeniz gerekir. Aksi halde sınırlama ile karşılaşacaksınız.
Veri güvenliği: Eğer diskinizde önemli veriler saklıyorsanız GPT seçmeniz daha güvenli olacaktır. Çünkü GPT yedekleme yapar ve veri bozulması riskini azaltır.
Uyumluluk: Eğer diskinizi eski işletim sistemleri veya BIOS ile kullanacaksanız MBR seçmeniz gerekir. Aksi halde diskinizi tanıyamayabilirler."

@bllrdyldz Bu durum da sanki gpt-bios uyumsuzluğu olabilir diye düşündüm.

@bllrdyldz " gpt seçeneği rufusta mbr olamıyo mu, yoksa Disk toplamı 2 tb dan büyük mü?

@Entel_igencaman34 okudum yazdıklarınızı. Büyük ihtimalle çakışma söz konusu. Eskiden yaptığım kurulumlara hiç dikkat etmedim bu şekilde. Çünkü sorunsuzdu. Ubuntu'daki varsayılan MBR, GBT olabiliyor. Toplam 1 buçuk GB diskler.

@bllrdyldz
Hayır rufusta winosa nın gpt seçeneği mbr olamıyor mu diye sordum.Çünkü sana gönderdiğim yazının son kısmında bios ile gpt nin uyumsuzluğu nedeniyle biosun o diski göremeyebileceğini söylüyordu.Eğer o seçenek mbr olursa sorun ortadan kalkıyor.

@Entel_igencaman34 rufusta mbr olabiliyor. Şuanda ubuntu kursam gpt olarak, windowsu görmeme ihtimali var mı acaba.
gpt yeni sistemler için olduğundan mbr yazılmış windowsu açmayabilir diye düşünüyorum, cihazım eski değil çünkü.

@bllrdyldz Yok bana kalırsa öyle bir sorun olmaz.Ama ubuntuyu gpt yaparsan sorun olabilir.Windosa mbr olursa sorun olmaz diye düşünüyorum. Sadece eski sistemler demiyor bios da diyor yazıda.

Sign in to participate in the conversation
Qoto Mastodon

QOTO: Question Others to Teach Ourselves
An inclusive, Academic Freedom, instance
All cultures welcome.
Hate speech and harassment strictly forbidden.