Follow

HUSUSİ HUSUS DEĞERLENDİRMESİ SENİ ULUSLUKTAN HUSUSİLİĞE GETİRİR

Başlık için kusura bakmayın. Öncelikle gördüklerimi bildiklerimle karşılaştırmayı Ahmet Kaya'nın Bir Acayip Adam şarkısından öğrenecek bir bakış açısına sahip olduğumu belirtirsem sanırım bazılarınız beni damardan anlayacaktır.

Olgunun tabiatı gereği takrar etmesi kaçınılmazdır. Peki tekrar eden olguların cereyan edişi aynı olmak zorunda mıdır? Ya da biz olguları geriye dönük ardışık ezberlerken bu hadiseler aynı biçimde bile tekrar etse gidişatın yavaşlığı beynimizin sihirlenmesi değil midir? Bu sihri ortadan kaldırmak için tarihin olgusal prensibini nasıl önemli olaylar şeklinde aradaki zamanı silip ardarda okuyorsak, aynı okumayı kendi hayatımızın bildiğimiz değil gördüğümüz olaylar sırasına da yapmalıyız. Eğer olgu tekniği değişmiyorsa kanaatimce okuma tekniği de değişmemelidir.

Lafı uzatmayalım, kültürümüzü, tarihimizi, geleceğimizi, ordumuzu, yaşam biçimimizi kökten kısa bir sürede değişterebilecek bir gücün okuduğumuz, ulaştığımız kaynakları kökten değişteremeyeceğini düşünmek ilüzyon değil de nedir? Kısacası bize hayatı zehir eden bir otoritenin hiçbir sözüne güvenmezken ve de gücüyle başa çıkamazken, aynı gücün daha kolay etki edebildiği bir alanda bize doğruları söyleyeceğini bizim gençlerimize düşündüren nedir çok merak ediyorum. Görülenin görenini, yalan söyleyenin yazılanından önemsiz tutturan hususi tavrımız bizi yalnızlaştıracaktır. Bir kesimi medyayla uyutan başka bir kesimi kitapla uyutamaz mı sandınız? Sandıydasınız duam odur ki yanılmayasınız.

Sign in to participate in the conversation
Qoto Mastodon

QOTO: Question Others to Teach Ourselves
An inclusive, Academic Freedom, instance
All cultures welcome.
Hate speech and harassment strictly forbidden.