Follow

HİZMET SEKTÖRÜNDEKİ MODA ANLAYIŞININ HİÇ DEĞİŞMEMESİ ÜZERİNE ZORLA DÜŞÜNÜLMÜŞ YAZI

Her mavi yakalı gibi hizmet sektörü deyince aklımıza garson gelir. Garsonların sanırım yüzyıllardır degişmeyen bir moda anlayışı vardır. İş yerinin kalitesini belirleyen kırmızı yelek ve papyon, kalitesizliğini belirleyen ise muavin gömleği gibi beyaz gömlekler ve soyah kumaş pantolonlar. Elbette küçük butik bistrolar bizi çorbamıza işediğini düşündüğümüz hipster garsonlarla da tanıştırdı. Hatta bazıları o kadar abarttı ki neredeyse avcı toplayıcı dönemden üstüne şalvar geçirilmiş kas yığını adamları karşımıza garson diye koydu. Kabileye fil avlayıp getirmesi gereken adamdan su istemeye haliyle çekindik. Yine de bunlar büyük ölçüde moda anlayışını değiştirecek kadar güçlü değiller.

Sadece garsonlar değil ama bu modayı belirleyen garsonlar olduğu için bahsi oradan açtım. Hostesinden, belediye otobüsü şoförüne oradan da kumarhane kurpiyerlerine kadar hepsinin moda anlayışı garsonlarınki ile aynı. Ha bu moda anlayışı kötü mü değil beyaz, kırmızı, siyah renkler etrafına kurulmuş koca bir ekmek kapısı bu. Bu moda anlayışı değiştirilince ne olur acaba diye merak eden Türk Hava Yolları'nın 2014 hostes üniformalarına bir baksınlar, iyi ki değişmiyor lan diyebilirsiniz.

Bu moda anlayışını hatta hizmet anlayışının eski bir versiyonunu modern ayağına kakalayıp değiştiren bir kol var KURYELER. Kuryeler vücutlarındaki doldurulabilecek tüm boşlukları siyah çanya ya da siyah cep bantlarıyla doldurmuş kasketleriyle hareket etmenin zor olduğu kırmız montlar giymiş, adeta uzaylıyı andıran garip bir hizmet sektörüdür. Tabii biz zannediyoruz ki internet geldi evden alışveriş yapabiliyoruz. Peki bundan otuz sene önce eve gelen sütçüyü, tüpçüyü, sokağından geçen işportacıyı " Ne güzel lan evden oturduğum yerden alışveriş yapıyorim" diye düşünüp sahiplenmediniz? Kırmız, Siyah, Beyaz kodlarını kullanmadıkları için mi? Nedir bu toplumun ara renkleri tercih eden insanları dışlayışı? Hatta sokaktan geçen eskici sayesinde evde oturduğun yerden satış bile yapabiliyordun. Bu eskiciler sayesinde mahallede çeteleşip inşaatlardan demir toplayan bu demirleri bir bahçede depolayan, üstüne üstlük onu koruyan hatta belki çalındı mı diye gece rüyaları kaçan küçük girişimci beyinleri harcadınız. Hem de ne için ev hanımlarının bir sike yaramayan örgü işleri Trendyol'da satılabilsin diye. İnternetin bağırmak, hizmetin ise ara renkler olduğu iddiasız bir dünyanın çocuğu olmakla gurur duyacağım. Aslında bakarsanız pek sikimde değil, her vasıfsız insan başı sıkışınca garsonluk yapabiliyor. Ben sırf hizmet sektörünün moda anlayışı ve müşterilerin üzerine düşünse " Obsesif lan bunlar" diyeceği temizlik anlayışı yüzünden yapamıyorum buna kıl oldum. Daha iyi yapabildiğim bir alanda onların moralini bozmak istedim okuduğunuz için teşekkürler.

Sign in to participate in the conversation
Qoto Mastodon

QOTO: Question Others to Teach Ourselves
An inclusive, Academic Freedom, instance
All cultures welcome.
Hate speech and harassment strictly forbidden.