Follow

Bir haftadır aralıksız TRT Radyo-3 dinliyorum. Spotify, Soundcloud falan dinlemeye ara verdim bir süre. Yeri geliyor bilgisayarın başında radyo.trt.net adresinden, yeri geliyor 88.2 frekansından dinliyorum. Bu radyoyu daha önce okula giderken ve okuldan gelirken dinlerdim ama bu hafta böyle bir deney yapmak istedim.

Kanalın içeriği klasik müzik, caz ve rock olmak üzere üç türden oluşuyor denebilir. Bu türler kuşaklara da ayrılmış. 09.00-12.00 arası klasik müzik, 17.00-19.00 arası rock ve 19.00 ile 23.00'te caz var. Programlardan bahsetmek istiyorum.

☀ Radyo-3 Günışığı: Ceren Abdullah'ın hazırladığı program, her gün 07.05'te. Genelde güncel yabancı parçalar çalıyor. Okula giderken balık istifi dolmuş olan 31Y kodlu İETT aracının atmosferini bir nebze güzelleştiriyordu. Güne güzel başlamak için birebir.

🌇 Radyo-3 Sabah: Klasik müzik seçkisi. Genellikle piyano üzerine eğiliyorlar. İlk zamanlar fetiş raddesine gelen piyanoseverliği fark ettim. Caz parçaları bile hep piyano olanlardan seçiliyordu. Sonradan düzeldi.

📻 Pop Durock: En sevdiğim programlardan biri. Haftaiçi her gün 18.00'de yayınlanıyor. Güncel pop ve rock parçaları çalınıyor. Selim Ağacan'ın sesi son zamanlarda bir miktar boğuklaşsa da program kalitesinden bir şey kaybetmemiş.

🎶 Adil Seymen Altınyeleklioğlu'nun haftanın ilk üç günü saat 17.05'te yayınlanan üç programı var. Adları değişik olsa da içerikleri aynı. Klasikleşmiş pop ve rock parçaları çalınıyor. Pazartesi günkü programın adı Başkasının Şarkıları. Bunu Müzik Hafızası ve Dünya Listelerinden izliyor. Okuldan çıkıp otobüse bindiğimde beni alıp götüren parçalara sahipti.

🎼 La Minör: Popüler YouTube kanalı 3 Yabancı 1 Türk'ten Kenyalı olanı JJ nam-ı diğer Joel Moriasi ile O Ses Türkiye çeyrek finalisti Abdul Cabbar'ın sunduğu hoş bir program. Cuma günü yaptıkları yarış, programı daha da güzelleştiriyor. İlk başta kırık Türkçe konuştukları için yadırgamıştım ama sonra kulağa sevimli gelmeye başladı. Perşembe ve cuma günleri 17.05'te.

🌃 Ebu Euroclassic Notturno: BBC ve Avrupa Yayın Birliği (EBU) üyesi birçok ülke tarafından eşzamanlı yayınlan bir program. Genellikle klasik müzik var ama kilise ilahisi veya İngilizce adıyla evensong duymak da mümkün. Her gece 01.00 ila 07.00’de radyolarda.

🏙️ Gece ve Müzik: Esra İlkkurşun’un hazırladığı program gece yarısından başlayarak bir saat boyunca hoş tınılar dinletiyor.

🎧 Jenerasyon X+z: TRT’den beklenmeyecek özgünlükte bir program. Cen Kerdem duosunun Cenk’i Cenk Durmazel ile oğlu Batu Durmazel hazırlayıp sunuyor. Podcast tadında bir program. İkisinin sırayla kendilerine hitap eden müziği çalması ve tatlı sohbetleriyle geçiyor. Perşembe 13.00’te radyolarda işitilen Eskiden Yeniye de aynı konsept ama çoksesli müzik üzerine eğiliyor ve yalnızca Gül Karaman sunuyor. Kendisinin sunduğu bir diğer program olan Pastoral cuma 09.00’da radyolarda.

🥁 Forte: Uğur Haspolat'ın hazırlayıp sunduğu güzel bir program. Rock ve metal efsanelerinden parçalar dinletiyor. İlk kez moralimin fena halde bozuk olduğu bir günde rastlamıştım. Her perşembe 20.00'de.

🌍 Evrenselleşen Anadolu: En sevdiğim programlardan biri. Aslı türkü formunda olan bir eserin opera olarak yorumlanmasını ilk kez dinlemiştim burada. Bu anlamda TRT Türkü'den rol çalıyor. Pazartesi 14.00'te. Salı 09.00’da yayınlanan Türk Klasik programı da buna benziyor.

🍃 Barok Esintisi: Vivaldi, Bach ve Hendel gibi ustaların bestelerini Barok temasıyla buluşturup dinleyenleri kültürlendiren program. Perşembe 09.00’da. İki saat sonra yayınlanan 1600 ve Bach’giller adı ilginç olsa da aşağı yukarı aynı konu üzerinde duruyor. Cumartesi 09.00’da yayınlanan Laterna ise Barok dönemden günümüze doğru bir çizgi çekiyor. Aynı gün 13.00’teki Klasiğin Büyüsü de benzer içeriğe sahip.

🗾 Pasifik Kıyısında: Hangi programda Japon ezgileri dinleyebilirsiniz ki? Bu programda yalnızca Japonya değil, Kore, Endonezya ve o bölgedeki tüm ülkelerden şarkılar çalınıyor.

🥁 Balkan Bandosu: Macaristan, Yugoslavya ve Bulgaristan gibi Balkan ülkelerinden yükselen ezgilerin çalındığı bir program. Perşembe 12.05’te.

🎸 Akdeniz Melodileri: İtalya, İspanya ve Yunanistan başta olmak üzere Akdeniz'in çeşitli coğrafyalarından ezgiler çalınıyor. Gayet hoş bir program.

🚋 Paris Ekspresi: Fransız müziğinin 60’lardaki formlarını aktarırken tarihten de nasipleniyoruz. Keşke pazar 22.05’te olmasaydı.

🎷 Her gün 19.00 ve 23.00'te yayınlanan programlar birbirinin aynıdır. Arasında neredeyse fark yoktur. 19.00 kuşağında sırasıyla Caz ve Tarz, Caz.tr, Caz Almanak, Müziğin Rengi, Caz Kulübü, Fanfar ve Zamanda Caz programları dinleyenlere eşlik eder. Bundan dört saat sonra yine caz kuşağı olur. Her gün Caz Akademisi, Caz Ağacı, Blues'un Tonları, Gri Ses, Mavi Nota, Dalga Sesleri ile Delta ve Ötesi gelir radyolara sırasıyla. Hey Arnold çizgi filminden edindiğim caz kulağıyla dinliyorum buradaki parçaları.

🚂 Tren Yolculuğu: Karışık kaset gibi bir program. Pop, rock, new age, Fransız ezgileri dönemleri ve sanatçılarıyla aktarılıyor.

🎹 Pazartesi 09.00'da başlayan Piyano Forte ve perşembeleri 10.00'da bizimle buluşan 88 Tuş, piyanoyla çalınmış klasik müzik eserlerini dinletiyor bize.

🎻 Allegro: Adını senfonilerin canlı ama kısa bölümlerinden alan program müzik tarihinden seçilen tınıları sunuyor. Pazartesi günleri 10.00'da yayınlanan programın yapımcısı ve sunucusu Ayşe Yavaş'ın soyadı programın adıyla tezat oluşturuyor.

📚 Kitaplığımdaki Müzik: Programın başında okunan metinle ilişkili parçaların çalındığı bir konsept. Her pazartesi 11.00'de.

🔔 Ses ve Söz: Bir önceki programın benzeri. Bir sözcük daha doğrusu bir kavram üzerine yazılmış şarkılar çalınıyor. Pazartesileri 12.05'te.

🧠 Müzik Düşünmek: Disiplinlerarası bir program bu. Edebiyat, felsefe ve sanat tarihi var. Pazartesi 13.00'te.

🎺 Çalgı Serüveni: Yine klasik müzik üzerine bir program. Konçerto, sonat ve solo olarak çalınan eserler hakkında bilgi veriliyor. Pazartesi 15.00'te. Klasiklerden Seçmeler, cumartesi 10.30’da. O da buna benzeyen bir program.

👩 Başrolde Kadınlar: Türk kadınlarının elinin değdiği besteler çalınıyor. Ne yazık ki yarım saatlik bir program.

🛣️ Kesişim: Farklı müzik türlerinin farklı enstürmanlarla yorumlanması. Çarşamba günleri 15.00’te yayınlanan Müzik Türleri Arasında Etkileşim ve pazar 13.00’teki Müzikte Yeni Zamanlar, Yeni Yaklaşımlar bunu çağrıştıran programlar. Salı günleri 16.00’da radyolarda çalan Sekizinci Nota ise klasikten yola çıkarak yeni formların doğuşunu irdeliyor.

📒 Müzikli Günce: Pek bilinmeyen parçaların yanında bilinen şarkıların farklı yorumlarının yayınlandığı program. Salı 13.00’te. Cumartesi 16.00’da yayınlanan Müzik Dünyamızın Gizli Yıldızları da bunun yerel versiyonu olmalı. Cuma 11.00’deki Saklı Notalar ise klasik yorumu.

🛶 Barcarolle: Esasen Venedik’teki gondolcuların söylediği şarkı anlamına gelen barkarol sözcüğünden alıyor adını. Ceren Başkan ve Esra İlkkurşun, her çarşamba 11.00’de 15’inci yüzyıla uzanan ezgiler sunuyor dinleyicilere. Bu ikilinin yeni çıkan şarkılardan derlediği Müzik Market de bir sonraki program.

🏟️ Salı, çarşamba ve cuma günü 20.00'den 22.00'ye kadar konser yayını oluyor. TRT Radyo-3 Konseleri bir saat sürse de, Bir Konser İDSO ve CSO Konserleri bir buçuk saat devam ediyor. Üzerlerine yarım saatlik Dolgu Müzik ve Küçük Konser ekleniveriyor. Perşembe 10.30’daki TRT Ankara Radyosu Çoksesli Korosu ve pazar 11.00’deki on beş dakikalık TRT Çoksesli Gençlik ve Çocuk Koroları es geçilmemeli.

💃 Tango Dostları: Tango üzerine yapılan değişik bir program. Entelektüelliği iliklerime kadar hissediyorum program boyunca.

🎵 Yeni Başlayanlar İçin Opera: Adı üzerinde opera hakkında bilgilere yer veren ve henüz bu konuda bilgi sahibi olmayanların müzik kulağını geliştirmek için yapılan bir program.

🏛️ Bir Gün Yolunuz Düşerse: Ceren Başkan ve Esra İlkkurşun, opera binaları, tiyatro sahneleri ve müzik salonlarını anlatıyor. Tabii, burada çalınan şarkılar da program boyunca bize eşlik ediyor.

🌐 Dünyadan Yerel Sesler: Adı üstünde gezegenin çeşitli yörelerinden sesler getiriyorlar.Salı günleri 22.05’te dinleyiciyle buluşuyor. Pazar günü 16.00’da yayınlanan Devr-i Alem aynı motivasyonla yapılan bir program. Pazar 21.00’de kulağımıza çalınan Havada Müzik Var da farklı kültürlerin ortaya çıkardığı müziği irdeliyor.

❓ Müzik Neyi Anlatır: Klasiğin izini felsefeyle süren bir program. Tarih boyunca müzik üzerine yapılan tartışmalar irdeleniyor. Yüzyıllar Boyu İnsan Sesi ise klasiği de içine alan bir perspektiften karşılıyor bizi.

🎨 Müzik Mozaik: Pop müziğin her dönemden güzide örneklerinin dinletildiği program. Çarşamba 12.05’te. Ruhu Onsekiz programında ise bu türe benzeyen hafif müzik ve pop cazın örnekleri dinletiliyor.

🎶 Madrigal, kantat, senfonik şiir ve lied türlerinin incelendiği Sözün Başladığı Yer ile Ustalarla Oda Müziği birbirini tamamlayan iki program. İlki salı 11.00, ikincisi çarşamba 09.00’da.

🗨️ Ece İdil ve Ayşe Yavaş’ın hazırladığı Müzikal Sohbetler, ülkemizdeki festivallerden haber veriyor. Röportajlar yayınlıyor ve güncel üzerinde duruyor. Cuma 16.00’da. Pazar 14.00’teki Müziğin Portresi de tanınmış bir konuk eşliğinde müzik üzerine sohbet ederek dinleyiciyi bilgilendirmeye dayanıyor. O daha çok hak ediyor bu adı.

👑 Tahtın Müziği: Batı’daki kraliyet ile ilişkili klasik müziğin yanında Batı dışında gelişen klasik müziğin ele alındığı program. Her çarşamba 14.00’te.

🌹 Romantik Yolcular: Adından romantik şarkılar çalan bir program olduğu çağrışımı yapsa da, halk efsanelerinden ve masallardan ilham alan Romantik Dönem bestecilerini sunuyor bize. Perşembe 10.00’da.

🖤 Siyah Yolculuk: Siyahların yaptığı müzik üzerine eğiliyor. Caz ve blues dışında kalan türler olan soul, funk ve disco dinletiliyor. Perşembeleri 22.05’te. Perşembe akşamı bu programla sona eriyor. Bu da perşembeyi Radyo-3’teki en güzel gün yapıyor.

🥢 Maestro’nun Günlüğü ve Yorumlar Yorumcular, klasik müziğe farklı açıdan yaklaşan iki program. İlki kaliteli yapımlar üzerine eğilirken ikincisi daha nadir bulunan kayıtları bizimle buluşturuyor. Senfonik Şiir de bunlara eklenince cuma günü 13.00-16.00 arasının hoş geçmemesi için bir neden yok.

☕ Ses Tiryakisi: Rock müziğin çeşitli türlerini bizimle buluşturan bir program. Cuma 22.05’te. Cumartesi 18.00’de ise Rockosfer adlı program var ki o daha değişik. Progresif, saykodelik, folk, alternatif, indie, glam, hard ve soft rock türleri bizi karşılıyor.

🎤 Müziğe Adanmış Yaşamlar: Besteciler, virtüözler, gruplar ve orkestralar ile güzel bir arşivin kapıları aralanıyor.

🗣️ Nefesten Sese: Nefesli çalgılar üzerine eğilen bir yapım. Çarşamba günü 16.00’da yayınlanan Geçit programı gibi Bahar Aktalay hazırlıyor. Cumartesi günleri 15.00’te.

💿 Doksandan Sonra: Doksanlı yılların pop ve rock arasında kalmışlığından eserler dinletiyor bize her cumartesi saat 12.00’de. Selim Karakaya’nın hazırladığı program ertesi gün aynı saatteki Eksi 80 adlı yapımın on yıl sonraya değinen halidir. Bu programı da Adil Seymen Altınyeleklioğlu hazırlayıp sunuyor.

💯 38.Enlem: Ülkemizde sevilen ve ülkemizdeki gruplara ilham vermiş grupların tanıtımı yapılıyor. Haftanın ilk günü 22.05’te. Pazar günü 17.05’te bizimle buluşan Rock Efsaneleri, zamanında ortamları sallamış gruplar üzerine eğiliyor.

📣 Ritme Hükmedenler: Hasan Atamgazi’nin sunduğu program pazar günleri 18.00’de soul, funk ve R&B icracılarıyla buluşturuyor bizi.

🎬 Gözüm Kulağım Sinema: Film müziği temalı hoş bir program. Filmlerin Nota Sahnesi de bunun gibi bir program. Başrolde Müzik Var ise daha çok 40’lı ve 50’li yıllarda altın çağını yaşayan müzikal filmler üzerine yoğunlaşıyor.

🏡 Garaj: Cumartesi ikindi vakti rock müziğin 60’lardan günümüze uzanan serüveni ve bu süreçteki şarkılar ve sanatçılar tanıtılır. Cumhur Özmakinacı bunun dışında çarşamba günü 22.05’te 3. Milenyum diye bir program yapıyor. Orada indie, alternatif rock, grunge ve punk türleri üzerine eğiliyor.

🚢 Seyrüsefer Günlüğü: Chill-out, lounge ve etnik müziğin güzel örnekleriyle buluşturuyor bizi. Başka hiçbir yerde bulamayacağınız bu konsept, cumartesi 22.05’te.

👔 Ses Örgüsü, klasik müziğin ilginç ve sıradışı örneklerinden derlediği çalma listesini sunarken Ahenk, sanat eğitimine katkı sunacak koro ve bandoların hikayelerini bizimle paylaşır.

👶 Arkadaşım Müzik: Pazar 11.15’te yayınlanan bu program içindeki çocuğu yaşatanlara adanmış. Klasik müziğe çocuk gözünden bakıyor. Çarşamba 13.00’te kulak misafiri olduğumuz Gençlere programı Neşe Tartanoğlu tarafından hazırlanıyor. İlkinin ters düz edilmiş hali gibi.

👂 Salı günleri 14.00’te bizimle buluşan Günümüzü Dinlemek, popu çağrıştırsa da aslında günümüzdeki klasik müziğe farklı yaklaşımları ele alıyor.

📼 Pazartesi 21.00’de başlayan Pop Stüdyosu, pop, rock, hip-hop, R&B ve Latin müziğinin sevilen parçalarını dinleyiciyle buluşturuyor. Öncesinde ilgilisi için B-Yüzü programı var.

🏗️ Radyo-3 Atölyesi: Salı günkü Gülsin Onay, perşembe günü olansa Ersin Antep tarafından sunuluyor. İkisi de klasik müzik üzerine yenilere yol göstermeyi amaçlayan programlar.

5 Eylül 2022'den itibaren TRT Radyo-3 yeni yayın dönemine başladı. Yeni dönemde birkaç programın günü ve saati değişti. Birkaçı sona erdi. Yeni başlayan programlar da oldu.

Öncelikle yer değiştiren programlardan bahsedeyim:
🕰 Kitaplığımdaki Müzik, pazartesi 11.00'den 16.00'ya alındı.
🕰 Garaj, cumartesi 17.05'teyken bu dönem pazartesi aynı saate yayınlancak. Cumhur Özmakinacı iyi hoş ama Adil Seymen Altınyeleklioğlu ile buluşamayacağız pazartesileri.
🕰 Pastoral, cuma 09.00'dan pazartesi 20.00'ye çekildi. Neden böyle bir değişiklik yapıldı anlamadım.
🕰 Tahtın Müziği, çarşamba 14.00'te yayınlanıyordu. Artık salı günleri 11.00'de.
🕰 Balkan Bandosu, perşembe 12.05'ten cumartesi yerine 11.15'te dinleyiciye ulaşacak. Nispeten daha dinlenebilir bir zaman dilimi.

Kaldırılmasına en çok üzüldüğüm program Pasifik Kıyısında oldu. Eşi benzeri olmayan bir programdı o. 1600 ve Bach'giller sanırım konu darlığından veda etti radyolara. Bir Gün Yolunuz Düşerse de entelektüel anlamda dolu bir programdı.

Aslında değişen programları liste olarak buraya yazmak istiyordum ama saydığım kadarıyla 33 program var bu şekilde. O yüzden yeni programların içerikleri hakkında yazacağım yine.

📯 Ayna İçinde Ayna, her pazartesi 11.00'de Senfonik Şiir programında olduğu gibi lied türünü ele alıyor. Şarkı ve şiir arasındaki ince çizgiden yayın yapılıyor.

💫 Duyguların Müziği, Yeryüzünün Şarkısı, Genç Müzik, Yerelden Küresele Müzik, Müziğin Saklı Tarihi, İnci Avcısı, İklimlere Yolculuk ve Romantik adlarından anlaşılacağı üzerine klasik müzik üzerine. Yayınlandıkları kuşak 08.00-16.00 klasik kuşağıdır.

🎷 İçinde Caz Var, Caz Fora, Cazda Stil Yaratanlar ve Avrupa'da Caz, eskilerin yerini alan caz kuşağı programları.

🎞 Filmlerin Nota Sahnesi, Bir Filmde Duydum ve Sinemanın Gizli Kahramanları, film müzikleri üzerine yapılan programlar.

📿 Alla Turca Alafranga, hoşuma gitti. Osmanlı ile Batı arasındaki etkileşimin müzik boyutu üzerine eğiliyor.

🎶 Vokaliz, değişik tınıları bir arada duyabileceğimiz bir program. Klasik müzik de var içinde a capella da pop da. Karışık kaset gibi.

💃 Güneyde Bir Yer, Güney Amerika’dan ezgileri sunuyor bize. Adındaki güney ifadesi epey meraklandırmıştı beni. Tango Tutkusu ile birbirlerini tamamlayacaklardır.

🌍 Dünya Sahne ve Stüdyolarından, Bir Gün Yolunuz Düşerse programının eksiğini kapatacak gibi duruyor. Maestro’nun Günlüğü esintileri de var.

🪕 Lavta Efsanesi, lavtanın gelişim sürecini ele alıyor. Aiaia Adasının Perisi ile birlikte en ilginç isme sahip program. Aiaia Adası, Tanrıça Kirke’nin yaşadığı yerdir. Program bale üzerine.

🦄 Kulüp 27, 27’ler Kulübü çağrışımı yaratsa da konusunun ne olduğunu tam olarak anlamadım.

📚 Kitaptaki Müzik, kitaplar ve müziklerin koşutluğunu sunuyor bize. Kitapsız ve müziksiz yaşanmayacağını fısıldıyor.

🎨 Renklerin İçinden, Forte ile kendisinden haberdar olup sevdiğim Uğur Haspolat’ın sunduğu program. Ondan farkı, konuk alıp bir saati podcast gibi işlemesi.

👂 Akustik 3, son dönemde gençlerin de favorisi olan akustik müzik ve akustik versiyonları konu alıyor.

Sign in to participate in the conversation
Qoto Mastodon

QOTO: Question Others to Teach Ourselves
An inclusive, Academic Freedom, instance
All cultures welcome.
Hate speech and harassment strictly forbidden.