Şakayla karışık dizi-film projelerim oluyor arada. Çoğunlukla varolan bir yapımın adından uyarlıyorum bunları. Aklıma gelen tüm projeleri bir seri halinde paylaşmak istiyorum.

İki Başkadır adlı dizi projemin yönetmenlik koltuğunda Erkun Koya oturuyor. Konusu Türkiye'nin başkanlık sistemine geçişi. İlk sezon özellikle 7 Haziran 2015 ile 1 Kasım 2015 arasında yaşananlar üzerine eğiliyor. Dizinin adı referandum döneminde iktidar yanlılarının dile getirdiği çift başlılıktan gelmektedir.
Devamı için onay gelirse orada da 1 Kasım 2015'ten 18 Temmuz 2018'e kadar yaşananlar anlatılacak. Bunları anlatmak üç sezon sürebilir.

Alkolün zararlarına dikkat çeken Cin Filmi, ilk ve özgün filmde cin bağımlısı birinin yaşantısını ortaya koyuyor. Daha sonra seri tematik ilerliyor. Mesela Cin Filmi Irak, işgal sürecinde Irak'ta bulunan Amerikan askerlerinin alkol bağımlılıklarını anlatıyor. Cin Filmi Uzay Yolu fütüristik bir bilimkurgu iken Cin Filmi Roma, Antik Roma'daki alkol bağımlılığının açtığı hasara değinen bir dönem filmi olacak.

Buzdağının Ardında, Grönland bağımsız olduktan sonra atanan ilk Türk büyükelçinin hikayesini anlatıyor. İlk zamanlarda buzlarla kaplı ve dünyanın geri kalanından uzak bu ülkenin büyüsüne kapılır fakat sonraları Grönland'ın sıkıntılarıyla yüzleşir. Tüm bu olumsuzlukların yanı sıra, Türkiye'de değişen hükümetler kendisini orada unutmuştur. Yirmi yıl kadar süre sonra büyükelçinin hayatı hâlâ aynı şekilde devam etmektedir. Fakat artık yaşı geçmiştir. Büyükelçi, heyecan aramaktan vazgeçmiş ve durumu kabullenmiştir.

Tanzimat döneminde Fransa yerine İspanya'ya gönderilen Kıbrısizade Münir Mustafa Paşa'nın hikayesinin anlatıldığı Tan Feos, kendi toplumuna yabancılaşmayı vurgulayan bir eser. Kıbrısizade, tahsilini tamamlayıp yurda döndüğünde buradaki insanlarla anlaşamadığını farkeder. Ağzından İspanya'da öğrendiği o ifadeler dökülür mütemadiyen: Tan feos.

Yapım, ülkemizde pek ilgi görmeyen mockumentary yani kurgu belgesel türünün yer yer örneği olurken aynı zamanda bir dönem filmi olarak ele alınabilir. Bu filmde yanlış Batılılaşma gibi Tanzimat klişelerini de tiye alınır.

İspanya tarihi bağlamında Eduardo Galeano'nun Latin Amerika'nın Kesik Damarları adlı eserine de gönderme yapılmış. Galeano adı film süresince anılmasa bile İspanya'nın sömürgecilik faaliyetlerine değinmeye gayret edilmiş.

Follow

Ziraat Bankası ile Etkileşimler, tefecilere karşı kurulup kendi post-modern bir tefeci haline gelen Ziraat Bankası'nı ele alıyor. Bankamatiklerinin çağdışı oluşuyla insanı çileden çıkarması, memur zihniyetinin bankanın mobil uygulamasına bile yansıması ve Demirören kodamanının dolandırıcılığı filmde işlenen konulardan.

Sign in to participate in the conversation
Qoto Mastodon

QOTO: Question Others to Teach Ourselves
An inclusive, Academic Freedom, instance
All cultures welcome.
Hate speech and harassment strictly forbidden.