Follow

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi veya kısaca İSİG'in dün yayınladığı rapora göre, 2022'nin ilk yarısında 842 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. Aylara göre sayacak olursak, ocakta 120, şubatta 109, martta 121, nisanda 129, mayısta 176 ve haziranda 187 emekçi iş cinayetine kurban gitti.

İş cinayetlerinin en çok olduğu işkolu %36 ile sanayi oldu. Özellikle metal, enerji, maden, taşımacılık ve tersane işçileri bu alanda başı çekmektedir. Sanayiden sonra örgütlenmenin zayıf olduğu inşaat ve tarımda işçi ölümü sıkça görülmektedir. Ölümler mevsimlik işçilerin çalışmaya başlamasıyla mayıs ve haziran aylarında artmıştır.

İnşaat ve tarım işkolları başta olmak üzere, mülteci işçi ölümleri artıyor. Suriyeli ve Afganlar, mülteci işçilerin üçte ikisini oluşturuyor. Tüm bu işçilerin ezici çoğunluğu kayıtdışı çalıştırılıyor.

İş cinayetine kurban giden emekçilerin %3'ü sendikalı. Bu da örgütlenmenin önemini gösteriyor. Ancak sendikaların açıklama yapmaması nedeniyle sağlık, belediye, eğitim, tarım ve enerji işkollarında sendikalı işçi sayısına ulaşmak mümkün değil.

Ölüm nedenlerinin başında trafik kazası geliyor. 165 işçi trafik kazası nedeniyle yaşamını yitirdi. Bunu ezilme veya göçük (155), yüksekten düşme (128), kalp krizi veya beyin kanaması (100), intihar (46), koronavirüs (42), zehirlenme veya boğulma (41), elektrik çarpması (40), şiddet (31), patlama veya yanma (29), nesne çarpması veya düşmesi (12), kesilme veya kopma (6) ve diğer nedenler (47) izledi.

Patronarşi günümüzün en büyük sorunlarından biridir. Bu sorunun üstesinden gelirsek çoğu meselenin de hallolacağına inanıyorum.

Sign in to participate in the conversation
Qoto Mastodon

QOTO: Question Others to Teach Ourselves
An inclusive, Academic Freedom, instance
All cultures welcome.
Hate speech and harassment strictly forbidden.