Şibbolet, bir topluluğu diğerinden ayıran telaffuz farkı olarak tanımlanabilir. Adını Tevrat'taki bir anlatıdan alır. Savaşan iki kabileyi şibbolet sözcüğünün söylenişi ayırmaktadır. Böylece savaşan taraflar kimin hangi kabileden olduğunu anlayabilmektedir.
Bu strateji günümüzde de kullanılmaktadır. Ukraynaca özel bir çeşit ekmek anlamına gelen паляниця (palyanitsya), Ukrayna'ya ait kültürel bir ürün olduğu için Rusya'da bilinmemektedir. Ruslar bu sözcüğü полуниця (polunitsya) -Türkçeye çevirirsek çilek- olarak söylüyorlar.
Sosyal bilimlerde de kullanılan kavramlar önemlidir. Savaş veya operasyon, devrim veya darbe demek kişinin tarihsel olaylar karşısındaki tutumunu gösterir.
Siyasi görüşlerin istenmeden de olsa açığa vurulmasını sağlayan bazı ifadeler var. Onlar da şibbolet gibidir. Mesela hiçbir AKP muhalifi Ak Parti demez. PKK telaffuzu da örnek verilebilir buna. TDK görevlisi değilse birinin Pekeke sesletimi bu konudaki görüşlerini faş eder.
İşte böyle, kendini saklasa da kimileri kriz dönemlerinde patlayıveriyor. Nerede diktatör varsa Perinçekçiler orada. Rusya, Çin, İran... Dur durak bilmiyorlar. Kendilerini Türkiye'deki demokratiklikten uzak ortamın muhalifi gibi gösterseler de kimse yemiyor artık.