İnsanlar İstanbul'daki toplu ulaşımın pahalı, yavaş ve sıkış tepiş olduğundan şikayet ediyor. Gerçekten de otobüslere baktığımızda durum böyle. Yüksek maliyetli olmasının yanı sıra trafik yüzünden milim milim ilerleyen, bir koyun iki koyunun sığabileceği alanda taşınırken insanların üst üste bindiği, sefer sayılarının bir hayli azaltıldığı bir durum görüyoruz.
Bazı aklıevveller belediyenin sağlamakla yükümlü olduğu bu hizmeti lüks restorandan yemek yemeye benzetiyor. İBB, Kent Lokantası adıyla bir esnaf lokantası kurdu ve 29 liradan dört çeşit yemek vermeye başladı ama bunun ne derece doğru bir hamle olduğunu bilmiyorum. Esnafla rekabet meselesini geçiyorum çünkü bunun önem sırasında gerilerde olduğunu düşünüyorum. Halktan toplanan vergilerle buraların kirası ödeniyor, eleman çalıştırılıyor ve zararına yemek satılıyor. Vatandaşlar belki de hiçbir zaman gitmeyecekleri bir yeri fonlamak zorunda kalıyor. Bir de, belediyenin işi lokantacılık değil ki.
İstanbul, Roma imparatoru olduğunu ifade eden Fatih Sultan Mehmet tarafından 1453'te fethedildi. 1918'de İtilaf Devletleri'nce işgal edildi. Neyse ki dört yıl sonra geldikleri gibi gittiler.1984'te belediyesi büyükşehir oldu. 1994'ten 2019'a kadar İslamcı partiler tarafından yönetildi. 2014'te büyükşehirlere ilişkin yasa yenilendi. Hâlâ oturaklı bir toplu ulaşım sistemi yoksa çok yazık.
@mereyu Ulaşım konusu çok geniş çaplı düşünülüp çözülmesi gereken bir sorun. Bence otobüs sayısı ile de ilgili değil. Çok miktarda çalışanı olan yerlerin yakınlarına insanların erişebileceği bedellerle konut yapmak vs. gibi çözümler gerekli. Milyonlarca insan yaklaşık aynı saatlerde yolculuk ediyorsa bu sorun çözülemez.
Lokanta konusunda size katılamayacağım. Kaliteli ve ucuz üretim ile piyasayı dengeler. Bu rekabet değil. Ayrıca bunun belediyenin görevlerinden olduğunu düşünüyorum.
@melcebi raylı sistem metro, tramvay veya havaray olabilir. İstanbul, çok katmanlı bir kent olduğu için metro kazıları aksayabiliyor. Sürekli kalıntılar çıkıyor yerin altından. Tramvay da şeritlerin kapatılması nedeniyle daha fazla trafiğe neden oluyor. Düzgün bir planlama ile demiryolculaşmanın önü açılırsa tüm İstanbullular Tekirdağ'dan Kocaeli'ne kadar bu şekilde yolculuk edebilir. Çok da güzel olur.