Kadınlardan bahsederken hatun, bayan, karı gibi ifadeler kullananların biraz sorunlu olduğunu düşünüyorum.
@mereyu @melcebi kelimeleri değerlendirirken kimler tarafından kullanıldıklarına değil neden kullanıldıklarına bakılmalı diye düşünüyorum. muhafazakâr insanlar tarafından kadın yerine kullanılan bayan sözcüğünün tutucu zihinlerdeki kadın/kız ayrımı sebebiyle türediği çok açık.
kocanın zıt anlamlısı olmayan "karı" ise zaten argo. argo olarak bile kullanılmaması gereği ise; bu kelimenin, söyleyen erkeğin kendini potansiyel "koca" olarak düşündüğü anlamını vermesinde yatar.
@mereyu @melcebi halbuki hatun kelimesi tamamen Öztürkçe olup Türk tarihindeki kadın hükümdarlara(evet hükümdarlara!) verilmiş unvandır. sevgiliden yahut eşten hatun diye bahseden kişinin sosyokültürel durumu hakkında düşünmekte ve bazı ön yargıları devreye sokmakta sakınca görmüyorum(yine de nargileci abilerin diğer sayısız kırmızı alarmı varken buna ihtiyaç da duymuyorum) ama mesele hatun kelimesinin, hatunluğun bizatihi kendisine geldiyse güzel Türkçemizin böyle bir zaiyat vermemesi için ca+
@akdeniz @melcebi kız kadın ayrımı cidden cinsiyetçi bir mesele. Erkeklerde böyle keskin bir ayrım yok. Evlilik veya cinsel birleşme kadınların hayatlarında bir dönüm noktası olarak kabul ediliyor toplum tarafından ama erkekler için böylesi bir durum söz konusu değil. Bu yüzden bayan ifadesi son derece rahatsız edici.
Herhangi bir kadından "karı" diye söz etmek bayağı kaba bir davranış. Bunun karşıtı herif olabilir. Çirkef kimseler için bu ikili hâlâ kullanılıyor ama hoş değil tabii. Yasada evliliğin koca ile karı arasında olabileceği söyleniyor. Bu da ayrı bir kabalık.
Dil değişiyor. Kimi kelimeleri bırakıp yenilerini kullanmaya başlıyoruz. Bu bağlamda, hatun sözcüğü arada gönül ilişkisi olmayan bir kadına söyleniyorsa kulağa batıyor. Hem de tüm bu ifadeler kadınlığın üzerini örtüyor.
@mereyu @melcebi bu kadınlığın üzerini örtmekse erkekliğin üzerini de çok örtüyoruz, derin bir saygı duymadığımız insanlara "kral", "üstat" vesaireyle hitap ederken. dil değişiyor ama insanlardan bağımsızca değişmiyor, ben de bir insan olarak bu değişime bir insan hayatının payına düşen katkıyı görüşlerimi paylaşma yoluyla vermeye çalışıyorum.
@mereyu @melcebi kulağa batmasında sıkıntı görmediğimi söylemiştim. zaten hislere ve reflekslere konuşma yoluyla nüfuz edemem. söylemeye çalıştığım, bu his ve reflekslerin anlamlandırılmasının illa üç ifadenin de aynı kefeye koyulmasıyla olmak zorunda olmadığı. farz edelim ki kullanım nedeni ve anlamı, kelimenin meşruiyetini belirlemekte önemsiz olsun; yine de "hatun"u kullananlar "bayan" ve "karı"yı kullananlarla aynı kişiler bile değiller.
@mereyu
Kesinlikle ben çok sorunluyum o zaman, 25 yıllık evliliğimde hep "Hanım, Yarim, Hatun" dedim.Kardeşim bilmem ama 17 yaşımdan beri eşimle beraberim her halde bu sorun olsa anlardım.
@Entel_igencaman34 Allah mutluluğunuzu daim etsin.
@mereyu
Teşekkürler, eğer bu hitapları kullanmamızı görgüsüzlüğümüze ve ya kültürsüzlüğümüze bağlarsan hanım lisans mezunu banka emeklisi ben iki enstitü mezunu kamu emeklisiyim.
@mereyu Bayan, karı tamam da hatunda ne sorun var?