Türkiye'nin doğusuyla batısı arasındaki gelişmişlik farkı gibi İtalya'nın da kuzeyiyle güneyi arasında asırlık denebilecek bir fark var. Öyle ki "Roma'nın güneyi İtalya değildir." denir. Kuzey İtalya, Latincesi Padus olan Po Ovası'na atıfla Padanya adıyla anılır. Güney İtalya ise "gün ortası" anlamına gelen Mezzogiorno olarak bilinir.
Bu fark futbola da yansıyor. Bu sezon Serie A'da Güney İtalya'dan üç takım bulunuyor: Geçen sezonun Serie B şampiyonu Lecce, Napoli ve Salernitana. Sicilya ve Sardunya ise bu sezon için ligde temsil edilmiyor.
Aslında futbola bakınca güneyin kuzeyden bu denli üstün olmasının nedeni, İtalya'ya futbolu İngilizlerin getirmiş olmasıdır. Torino ve Cenova, İtalyan futbolunun doğduğu kentlerdir. Britanya'daki gezisiden sonra 1887'de Torino Futbol ve Kriket Kulübü'nü kuran Edoardo Bosio, bu yöndeki ilk girişimi yapmıştır. Bu kulübün günümüzdeki Serie A temsilcisi Torino ile alakası olmadığının altını çizelim. İtalya'daki İngilizleri temsil etmesi için 1893 yılında Genoa kuruldu. 1898'de ise dört kulübün katılımıyla ilk turnuva düzenlendi.
1920'lerde İtalyan futbolunda kuzey ekipleri baskındı. AS Roma dışında kuzeyden sayılamayacak ekip yoktu. Juventus, Torino, AC Milan, İnternazionale ve Bologna gibi takımlar arasında rekabet sürüyordu. Bu durum, başta Mussolini olmak üzere faşist yönetimi rahatsız ediyordu. Bir kere, başkent Roma yeterince temsil edilmiyordu. Bu yüzden Lazio kulübünü desteklemeye karar verdiler. Lazio, bugün hâlâ faşist taraftar grubuyla anılır.
Bu olay bana, Kenan Evren'in Ankaragücü'nü Türkiye Kupası'nı kazandıktan sonra Birinci Lig'e yükseltmesini çağrıştırdı. O da ligde başkent ekibinin olmasını istiyordu. Ancak Ankaragücü gibi Lazio da pek başarılı olmuş sayılmaz. Mussolini iktidarında Juventus, Bologna, İnter ve AS Roma şampiyonlukları gördü. Lazio ise orta sıraları aşamadı.
İtalyan futbolu halihazırda bu gerilimi sürdürüyor. Biz Türk futbolunun halini düşünelim. O da pek iç açıcı değil.
@hasanyildiz @mereyu qoto.org 65535 karaktere kadar izin veriyor (65535 = 2^16)
@hasanyildiz @mereyu aynı sunucudaki kişilerin instance adı gözükmez. sizin gibi mastodon.social kullanıyorum.
@hasanyildiz @mereyu keyiflendim teşekkür ederim 🥰 şu aralar aktifim ama ileride zaman gösterecek. yks var 😬
@akdeniz @mereyu ben de 2019 yılında ilk defa sınava girdim, çalıştım ama fazla değil doğruyu söylemek gerekirse, sonuç olarak 146 puan ile barajı kaçırdım.
Bu yıl komşumuzun evdekiler ile sohbeti esnasında sınava tekrar girmeye teşvik edildim. Hiç çalışmadım ve girdim, kazanmak istemedim, kazandım. Yerleşmek istemedim yine yerleştim. Ne yapacağım, bilemiyorum. Muhtemelen donduracağım. Hiç hazır hissetmiyorum kendimi. 🙄
@hasanyildiz @mereyu ben iki yıldır psikoloji istememe rağmen yakınlarımın baskısıyla caydım ve liseyi sayısaldan bitirdim, şu an mezun senem ve dershaneye eşit ağırlıktan başlıyorum kimseye haber vermeden. insan istediği gibi yaşamalı.
@hasanyildiz @mereyu dondurma diyen olursa dondurma 🍦 istiyor demektir, farklı bir kasıt hadsizlik olur. ama yerleştiğin şehre bi gidip bak derim farklı bi şehirse, sarar belki :p ya da üniversiteye bi bak o da sarabilir
@akdeniz @mereyu Bingöl Üniversitesi kazandım. Ders alanı da kampüste. Her şey kampüs ortamında olacak yani.
Sınava o kadar vurdumduymaz bir şekilde girdim ki, başvuruyu bile son saatlerde yaptım. Neden Bingöl çıktı onu da anlamadım. Sırf ilgilenmiyorum diye tercih listesini de arkadaşa yaptırdım. Sadece küçük düzenlemeler yaptım, maliye ve ekonomi ile alakalı bölümler vardı, parayı sevmiyorum diye sildim onları. Yerel Yönetimler(2 yıl) kazandım, onda da ekonomi var, hukuk var, çevrecilik var😶
@hasanyildiz @mereyu zorla vermediğin tüm kararlar doğrudur. senin de her şey gönlünce olsun ^_^///
@hasanyildiz 15 bildirimi görünce ödüm koptu. Linç yiyorum sandım. Neyse ki bir şey yokmuş. Hepimizin hakkında hayırlısı.
@mereyu 😂😂😂
Estağfurullah abi, neden linç yapalım... 😁
Hepimiz için hayırlısı olsun inşallah.
@mereyu bu kadar uzun bir yazıyı nasıl yazabiliyorsun abi? 500 karakter sınırı yok mu?