Pavyon çok rezil bir mekan değil mi? Kadınların taciz edildiği iğrenç bir batakhane, eşini ev kadını dışında bir rolde düşlemeyen erkeklerin para saçtığı rezil bir ortam neden bir kültür olarak görülür ve bu bağlamda övülür anlayabilmiş değilim. Galiba bunu öven kişiler bu varoş yerde para karşılığı insan yerine konan kişilerle aynı zihniyeti, aynı düşünce dünyasını, bazen de aynı dünya görüşünü paylaşıyor.
Dünyada kaç ülke olduğunu aklımda tutamıyorum. Vikipedi'ye göre Birleşmiş Milletler'e üye 193 ülke varmış. Kabile devletlerini de dahil ederseniz bu sayı iki yüzü biraz aşıyor. Türkiye, 2023 yılı Hukukun Üstünlüğü Endeksi'nin 117'nci sırasında bulunuyor. Listeye dahil edilen 142 ülke var. Üstte kalan ülkeleri saymak zor olacağından Türkiye'nin altındaki ülkeleri sırasıyla sayayım ki ibret alınsın:
🇬🇳 Gine
🇭🇳 Honduras
🇳🇬 Nijerya
🇲🇱 Mali
🇨🇬 Kongo
🇿🇼 Zimbabve
🇬🇦 Gabon
🇺🇬 Uganda
🇮🇷 İran
🇧🇩 Bangladeş
🇲🇿 Mozambik
🇪🇹 Etiyopya
🇵🇰 Pakistan
🇧🇴 Bolivya
🇸🇩 Sudan
🇲🇷 Moritanya
🇨🇲 Kamerun
🇲🇲 Myanmar
🇪🇬 Mısır
🇳🇮 Nikaragua
🇨🇩 Demokratik Kongo
🇭🇹 Haiti
🇦🇫 Afganistan
🇰🇭 Kamboçya
🇻🇪 Venezuela
2023'te Türkiye'de bilindiği kadarıyla 1932 işçi iş cinayetine kurban gitti. Ayakta durmak için katlanmak zorunda olduğumuz bu yolda yitip gitti birçoğumuz.
Şimdilerde insanların ne kadar çalışırlarsa çalışsınlar ev ve araba sahibi olamayacaklarını gizlemek için iktidar medya aracılığıyla milliyetçilik, köktendincilik ve erkeklik pompalıyor. Günden güne emek süreçlerindeki gaddarlık unutturuluyor.
Bu sefer size yeni bir hikaye ile geldim. Arda Tonbul, 14 yaşındaydı. Büyükçekmece'de staj gördüğü sırada sac makinesine sıkıştı. Hastanede altı gündür sürdürdüğü yaşam mücadelesini kaybetti.
Şimdi birkaç soru sormamız gerekiyor. Birincisi, bu kaçıncı çocuk ölümü? Bunun denetimi neden yapılmıyor? Bu krizle bağlantılı olarak hep öğüt verirler ya, erken yaşta çalışmaya başlayıp usta olunca çok para kazanmamızı. Hayatımızın en güzel zamanlarını neden çalışarak geçirelim ki?
Bir diğer değinmek istediğim konu ise Tokat'taki bir ayakkabı imalathanesinde solventten zehirlenen otuz bir işçinin on aydır iyileşememesi. Anadolu Ajansı, 4 Şubat 2022'deki haberinde Gürcistan ordusu için bot üretecek atölyenin açılmasını gururla haberleştirmiş. Patronun demeci yanında dikkat çeken ayrıntı Yeşilyurt Belediye Başkanı Muhsin Yılmaz'ın vereceğini söylediği destek.
Bu düzenin karşısında olmayanlar sorunludur. Mücadeleye devam edenlere selam olsun. Yılgınlık, bitkinlik yok; bu bizim hikayemiz.
İnsanın genlerinin taşıyıcısı olduğu gibi bu ülkede herkes belli kimliklerin taşıyıcısı, temsilcisidir. İyi bir okuldan mezunsan girdiğin her ortamda o okulu temsil ediyorsundur. Bu kadar uzağa gitmeye gerek yok. Göçmensen göçmenler, Hıristiyansan Hıristiyanlar senin nezdinde genelleşitirilerilebilir.
Antalyaspor'un İsrailli futbolcusu Sagiv Yehezkel, 7 Ekim'deki terör saldırısını andığı için halkı kin ve düşmanlığa tahrik suçlamasıyla gözaltına alındı. O gün saldırının kurbanları için neler söylendiğini hatırlıyoruz. Şimdilerde sadece festivalleri yasaklayabiliyorlar. Arta kalan zamanlarında da Hamas'ın masum insanlara yaptığının benzerini yapacaklarını ima ediyorlar. Ellerine yeterince güç geçtiğinde onu da yaparlar.
İsrail'e gemiler gitmeye devam ediyor. Bu da yaptıkları anlaşmalar gereğiymiş. Halbuki AİHM ve AYM kararlarını keyfekeder tanımayabiliyorlar. İsrail, Filistin'e yönelik kampanyasına 8 Ekim'de başlamadı. O halde bu fevri tavır, boykot kampanyaları, İsrail hakkında en ufak söz edeni linç etmeler neden?
Son olarak, bu kaçıncı skandal? Umarım EURO 2032'yi Türkiye'den alırlar.
Ben bu meseleye fena halde taktım. Hatay'da camilerde vaaz veren Mossad ajanı var. Aşağıdaki listenin yirmi ikinci sırasındaki kişi ise Filistin'den getirilen yaralıların bilgisini İsrail'e iletiyormuş. Bu bilgiyle İsrail ne yapar bilemiyorum ama biz bu muameleyi hak ediyoruz galiba.
Bir Red Bull değil ama idare eder. Şekersiz olmasına rağmen boğazımda bir topak oluşturdu. Şeftali aroması Lipton'un soğuk çayı gibi. Zaten tam bir enerji içeceği denemez çünkü sadece iki kalori. Fakat tadı için de içileceğini sanmıyorum. Bu haliyle, eh işte denebilecek bir ürün olmuş. Başka aromaların da denenmesi lazım.
1961'den 1965'e kadar Suriye'de İsrail adına espiyonaj faaliyeti yürüten Eli Kohen'in hikayesini anlatan The Spy adlı yapım benzerlerinin birkaç adım ötesinde.
Öncelikle olaydan bahseyim. Eli Kohen, Mısır'da dünyaya gelmiş bir Yahudidir. 1950'lerde İsrail'e göç etmiştir. 1961'de Mossad'a katılmış ve Buenos Aires'e gönderilmiştir. Burada Kemal Emin Sabit adını kullanmıştır. Aslına bakarsanız bu ad son derece iyi seçilmiş. İsimler sırasıyla yetkin, güvenilir ve sağlam anlamına gelmektedir.
1963'teki darbeden sonra Suriye siyasetinde yükselmeye başlamıştır. Yakalanmasaydı bir sonraki savunma bakanı olabilirmiş. 1965'te iş üstünde yakalanmış ve idama mahkum edilmiştir. Ancak sızdırdığı bilgiler Altı Gün Savaşı'nda İsrail'in Golan Tepeleri'ni ele geçirmesinde önemli rol oynamıştır.
Sacha Baron Cohen'in ilk komedi dışı işi ve iyi oynadığını söyleyebilirim. Eli Kohen'in Kemal Emin Sabit'e dönüşmesini çok iyi aktarmış. Bir sahnede İsraillilere ateş etmesi söylenince yaşadığı duyguları bize geçirmeyi başardı.
Sinematografi The Crown ile yarışır, belli yerlerde onu geçer düzeyde. Müzikler diziye güzel yedirilmiş. Meseleye Suriye veya İsrail açısından bakmaması da takdire şayan. Fakat tamamı İngilizce olduğu için nerede Arapça nerede İbranice konuşulduğu anlaşılmıyor.
Bizde de böyle biri varsa, mesela Mevlüt Çavuşoğlu'nun Rus istihbaratı için çalıştığı yıllar sonra ortaya çıksa, bunun filmini veya dizisini nasıl yaparız? Bu mini dizi kadar güzel olur mu acaba?
🇸🇪 Mereyusblog
Romersk medborgare från Miklagård.
På Mastodon sedan 23.X.2021
Bara postar oviktiga tankar.
Allmän egendom (PD). Inga begränsningar.
Jag tjänar ingen inkomst av det jag lägger upp här.
🇬🇧 Mereyü's blog
Roman citizen from İstanbul.
On Mastodon since 23.X.2021.
Just posting unimportant things.
Everything I publish is Public Domain (PD).
I don't earn any income here.
🇹🇷 Mereyü'nün blogu
Civis romanus sum.
23.X.2021'den beri Mastodon'da.
Önemsiz şeyler üzerine.
Paylaştığım her şey kamu malıdır (PD).
Buradan herhangi bir gelir elde etmemekteyim.