"Önce insanların başkalarına kötülük yapmaya koyulduğunda ne tür şeyler elde etmeye, ne tür şeylerden kaçınmaya çalıştıklarına karar verelim. Çünkü davacının, bizi komşularımıza kötü şeyler yapmaya iten bütün amaçlardan ne kadarının ve hangisinin rakibini etkileyeceğini; davalınınsa kaç tanesinin ve hangilerinin onu etkilemeyeceğini düşüneceği apaçık bir şeydir. İmdi her kişinin her eylemi o kişinin kendisine bağlı ya da değildir. Kendisine bağlı olmayanların bazısı şansa, diğerleriyse gereksemeye bağlıdır; yine bu sonunculardan bazıları zorunluluğa, diğerleriyse doğaya bağlıdır. Sonuç olarak, bir insanın kendisine bağlı olmayan bütün eylemler, ya şansa ya doğaya ya da zorlamaya bağlıdır. Bir insanın kendisine bağlı olan ve kendisinin neden olduğu bütün eylemler ya alışkanlık ya da mantıklı veya mantıksız özlem yüzündendir. Mantıklı özlem, iyiye duyulan bir özlemdir, yani bir arzu - hiç kimse iyi bir şey olduğunu düşünmedikçe bir şey arzu etmez. Mantıksız özlem ikiye ayrılır, öfke ve bedensel zevk.
Yani her eylem yedi nedenden birine ya da ötekine bağlı olmak zorundadır: şans, doğa, zorlama, alışkanlık, uslamlama, öfke ya da bedensel arzu. Eylemleri, yapanın yaşına, moral durumuna, ya da benzeri şeylere göre daha fazla ayırmanın gereği yok; örneğin, gençlerin sert karakterli ve güçlü bedensel arzulara sahip olacağı açık bir gerçek; yine de, gençlikten değil, öfke ve bedensel arzudan dolayı böyle hareket ederler. Yine, eylem varlığa ya da yoksulluğa bağlı değildir, yoksul insanların, parasız oldukları için, paraya karşı bir arzuları olacağı, zengin insanlarınsa gereksiz istekler ileri sürebilecekleri için bu tür zevklere istekli olacakları elbette açık bir gerçek: ama burada da, onların eylemleri varlığa ya da yoksulluğa değil bedensel arzuya bağlı olacaktır..."
Aristoteles
https://www.instagram.com/cekiclefelsefee/p/C5NsIXHMCXQ/
"Eğer demokrasiden hem bölünmüş olmayan hem de hiyerarşik biçimde, sınıflar halinde düzenlenmemiş bir halkın iktidara fiilen sahip olması anlaşılıyorsa, demokrasiden çok uzak olduğumuz gayet açık. Bir sınıf diktatörlüğü rejiminde, kendi isteklerini şiddet yoluyla dayatan (bu şiddetin araçlarının kurumsal ve anayasaya uygun olmasının önemi yoktur) bir sınıf iktidarı rejiminde yaşamakta olduğumuz son derece açık; bu yüzden de bizim demokrasiyle uzaktan yakından alakamız yok."
Michel Foucault