İlk girdiğim odada kadın hareketiyle karşılaştım yine. Hayır Hayır adlı ironik şarkıyı beğendim. Kara mizah ögeleri barındırıyor. Kulaklıkla dinlense de yer yer dışarıdan duyulabiliyor müzik. Konsept böyle.
Bugün çok yoğundu. Mesainin bitimine doğru vakit geçmez oldu. Cebir ve hileye başvurup on dakika kadar erken çıkmış olabilirim hatta. Sanki uzayzamanda bir bükülme olmuş da bir dakikanın yedi yıla denk geldiği alternatif bir gerçeklikte bulmuşum kendimi.
Bir kağıda adresini yazmıştım. Hızlı adımlarla ilerlemeye çalışsam da kalabalıkları yarmak güç oluyordu. Sonunda Barın Han adındaki mekanı ziyaret ettim. Üst üste üçüncü gün bienal yapabildim. Yarın da Küçük Mustafa Paşa Hamamı'nı ziyaret edebilirsem Fatih ayağını tamamlamış olacağım. Darısı Kadıköy'deki mekanlara.
Sanırım yanlış kapıdan girdim buraya. Müzik aletleri ve yağlıboyalar bulunan bir atölyeye girmiş bulundum. Küçük bir grup vardı. Bu topluluk ile bir süre bakıştık. Sonra her şey çok normalmişçesine; oranın müdavimiymiş gibi devam ettim. Tekrar düşününce çok komik bir enstantane ama kırk beş dakikalık bu ziyaretim baştan aşağı bir sitcom bölümü gibiydi. Yer yer değineceğim bunlara.
Ahmet Taner Kışlalı, tam da 23 yıl önce arabasına yerleştirilen bombanın infilak etmesi sonucu veda etmişti bu hayata. Onun katledişi normal bir cinayet değildi. Türkiye'de gerici şiddetin bir yüzüydü. Bunun benzeri sözde faili meçhul suikastler Uğur Mumcu, Bahriye Üçok, Turan Dursun ve adını sayamadığım birçoklarına yapılmıştı.
Bugün öldürüldüğü sırada öğretim görevlisi olduğu Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından dijital arşivi açılıyor. Gerçekten heyecanlandırıcı bir gelişme bu. Umarım bu bir başlangıç olur ve apolitik yetiştirilmek için çaba gösterilen bir kuşağı uyandırabilir.
Liz Truss, bugün itibariyle makamında 45 güne ulaştı ve en kısa süre görevde kalan Birleşik Krallık Başbakanı oldu. Tabii, iki buçuk ay kadar daha dayanırsa 1827'de görevinin 128'inci gününde hayatını kaybeden George Canning nam zat muhteremi geride bırakabilir. Canning'in yerine gelen Frederick John Robinson da 144 gün geçtikten sonra görevden alınmıştı. 1922'deyse Andrew Bonar Law, 211 günü tamamlamışken sağlık sorunları nedeniyle görevinden çekilmişti.
Birleşik Krallık'ın son dört başbakanın istifayla görevinden ayrılması garip. Boris Johnson, pandemi sürecinde verdiği partilerin gündeme gelmesi ve bakanlarının bir bir istifa etmesi sonucu görevi bırakmak zorunda kalmıştı. Theresa May, parti tarafından istenmediği için istifa etmişti. David Cameron ise Brexit referandumundan ayrılma sonucu çıkınca tası tarağı toplayıp Downing Sokağı'nı terk etmişti.
Bu seferki istifa pahalılık temelli bir hükümet kriziyle geldi. The Economist, 11 Ekim günü Truss'un Britanya ekonomisini riske attığını ve yedi günü olduğunu yazdı. Bu da bir marulun raf ömrü demekti.
İngilizlerin mizah anlayışının olmadığı söylenir ama bu analiz meşhur bir espriye kaynaklık etti. Daily Star gazetesi, 14 Ekim günü YouTube hesabından Liz Truss gibi giydirilmiş bir marulu yayınlamaya başladı. İddia şuydu: Truss mu önce istifa edecek yoksa bu marul mu çürüyecek?
The Economist iddiasında haklı çıktı. Truss yalnızca altı gün dayanabildi. İşte yarışın galibi o marul:
🥗 ALL HAIL THE LETTUCE 🥗
Son olarak girişte bulunan nazar boncuğunu paylaşayım. Çok güzel, güzelden öte muazzam bir parça. Aman nazar değmesin.
Bunu Dünya'nın çivisi sandım ama kapı stoperiymiş. Kapı kapalı olduğu için işin ayırdına varamamış olamayabilirim.
Duvarlara, tavana, zemine ve pencerelere altıgen ve Davut Yıldızı işlenmiş. Hoş bir motif.
Hoparlörlerin çoğu ses vermiyordu. Her odanın içinde üç beş tane vardı. Kurnaya yerleştirilmiş bir tanesini yakaladım. Bu arkadaşı bir de yakından çekmek istedim. Son fotoğrafta da bölüm sonu canavarı var.
Mekanı sevdim. Daha önce hiç hamama gitmediğimden olabilir. Fıskiye, çeşmeler, kurna ve gider. Her şey muhteşem.
Sergi ses üzerine ama kapı her zaman ilgimi çeken bir item olmuştur. Açık kapı, kapalı kapı ve yalnızca görevlilerin ardını görebileceği başka bir kapı. Kapılar...
Sergi boyunca böyle uyarılar vardı. Serginin devam etmesine sevinsem de sessiz olma uyarısını sonradan fark ettiğim için ona pek uyamadım. Sesimin yankılanması açıkçası biraz ürküttü beni.
Bugün bienali gezmeye devam ettim. Zeyrek adı verilen semtin kasaplarla dolu olan İtfaiye Caddesi'ndeki Çinili Hamam'ı ziyaret ettim. Yapı, kiliseden çevrilen camileri andırsa da 1546 yılında Barbaros Hayrettin Paşa'nın emri üzerine yaptırılmış. 2010'dan beri restorasyonu süren hamam, 2023'te tekrar faaliyete geçecek.
Korkunç bebek Chucky'e benzeyen Birleşik Krallık Başbakanı Liz Truss, bu ay patlak veren hükümet krizinin ortasında istifa etmek zorunda kaldı. Halbuki bir sürü fotoğraf biriktirmiştim galerimde.
İşçi Partisi iktidarını getirecek bir seçim geliyor, hissedebiliyorum. Son sözüm: Ağlayanın malı gülene yar olmaz.
Son bir saate yetiştiğim için bu kadar sürede gezemeyeceğimi düşünmüştüm ancak yarım saat yetti. Bienalin en sevdiğim kısmı da bu oldu. Sanatın üretim sürecine de tanıklık etmiş bulundum. Benim için değişik bir deneyimdi bu.
İlk fotoğraftaki kolonyadan bir iki damla aldım. Kolonyasız misafir karşılanmaz bir kere.
İkincisi meydandaki bilgisayarın daha geniş açıdan çekilmiş hali. Bir sonraki görselde dışarıyı çekmeye çalıştım. Tabii, kamera bir medyum olduğu için benim gördüğüm gibi görmedi.
Son fotoğrafı ise çıkarken çektim. Kahve makinesi ve mikrodalga var. Bankoda ziyaretçilerin adları ve mail adreslerinin yazılı olduğu bir liste de vardı. Geç saatte vardığım için kimse olmamış olabilir burada.
Uzun lafın kısası, bienal bitene kadar bu mekana uğramanızı tavsiye ederim.
Kolona yapıştırılmış iki çalışmayı da beğendim. Mekanın tek güzelliği sanat değil tabii. İnsanlardan kaçan siyah-beyaz bir kedi de vardı. Sondaki dikiş makinesini de çekmek istedim. Bir yerden sonra neyin sanat olup neyin olmadığını anlayamıyor insan.
🇸🇪 Mereyusblog
Romersk medborgare från Miklagård.
På Mastodon sedan 23.X.2021
Bara postar oviktiga tankar.
Allmän egendom (PD). Inga begränsningar.
Jag tjänar ingen inkomst av det jag lägger upp här.
🇬🇧 Mereyü's blog
Roman citizen from İstanbul.
On Mastodon since 23.X.2021.
Just posting unimportant things.
Everything I publish is Public Domain (PD).
I don't earn any income here.
🇹🇷 Mereyü'nün blogu
Civis romanus sum.
23.X.2021'den beri Mastodon'da.
Önemsiz şeyler üzerine.
Paylaştığım her şey kamu malıdır (PD).
Buradan herhangi bir gelir elde etmemekteyim.