Show newer

Yakındoğu savaş çemberinin içine girmişken evimizin üstünden uçaklar, dronlar uçup bombalar yağmıyorsa, huzurlu uyuyorsak bu adam sayesindedir. Ne derseniz diyin…

Krediye uygun çikolata. Ekonomist Tayyip Erdoğan'ın ustalık eseri.

Talep yoğun olmalı ki karşılık buldu. Kargo dahil 435 liraya geldi. Muhtemelen haftaya elimde olur.

Show thread

Şirketin verdiği bayram hediyesi. Devrim biraz ertelendi mi?

Fotomontaj değil, yapay zeka ile de üretilmemiş; %100 gerçek. Sabah'ın bugünkü manşetinde Özgür Özel var.

Şu puşinin acil GSStore mağazalarında satışa sunulması lazım.

Felsefeci yeni sözcük üretmek konusunda yetenekli olmalı. Özgür Turhan son zamanlardaki gösterilerinde siyasi espriler yapıyor ve bunlardan bazılarını sosyal medya hesaplarında paylaşıyordu. Son paylaştığı kesitte de Süleyman Soylu'nun bahsi geçmiş. Klişe bulduğum için komik gelmedi bana bu espri ama saç yönünden dezavantajlı eski bakanı rahatsız etmiş. Adını vermeden Özgür Turhan'ı hedef almış ve ondan "güya komedyen veya fetödyen" olarak söz etmiş. Nutkum tutuldu. Ne diyeceğimi bilemedim.

Kent lokantalarında günün menüsü.

Mercimek çorbası iyi ama günün anlam ve önemi adına köfte daha güzel olurdu.

Geçmişin yükü şimdi toz duman
Bembeyaz defterim, her sayfam
Sen benim alın yazımsın, tamam
Silmeye ne mecal ne derman

Sana ben ezelden geldim, lan
Bir çağır hele bak, bu yerde durmam
O kara göze, kaşa ben ki kurban
Taşıyor umudum aşkımdan

Uzun zaman önce planlayıp gidememiş, sonrasında rafa kaldırmıştım. Bugün LSV Dükkan'ı ziyaret imkanı buldum. Bağış yerine geçmeyecek olsa da alışveriş çantası, not defteri, kupa ve kolonya aldım. Oradaki görevli yardımcı oldu. Hatta el yapımı çikolata ikram etti.

Bu gönderiyi daha erken saatlerde yazıp paylaşacaktım fakat 2024 yılında metroda internet hâlâ bir problem. Sanki Milattan Önce 500 yılındayız.

Sabahın 07.30'unda Haliç Metro Köprüsü'nün Karaköy ayağındaki parktayım. Deniz havası almak istediğimde karşılaştığım manzaraya bakın.

Adalar'da fayton kaldırılırken yapılan saçma sapan itirazları hatırlıyorsunuz değil mi? Yine de, tekrar etmekten zarar gelmez.

İtirazlar kabaca ikiye ayrılıyordu. Biri, faytonların Adalar'ın tarihi dokusunu oluşturduğunu savunan tarih ve dokusever bir grup tarafından dillendiriliyordu. Tarih çok hoş bir uğraş fakat zaman akıp gidiyor. 2020 yılında hâlâ faytona binmek istiyorsan sana diyecek bir şey yok zaten. Olman gereken yer sosyal medya değil, Mahzar Osman'ın bahçesi.

İkinci grup ise daha kendine has bir gerekçeyle ortaya çıkmıştı. Adalar'da kullanılacak elektrikli araçların tasarımı güzel değilmiş. İstanbul Bienali'ndeki eserlere market rafı inceler gibi bakıp geçen bu kişiler ne ara estet olmaya karar verdi, anlayabilmiş değilim. Sanki çok güzel bir kentte yaşıyormuş gibi araçların tasarımını beğenmiyor hatta "Keşke faytoncular kalsaydı." diye iç geçiriyor. Açıkçası ben tasarımları çok beğenmiştim fakat at penisi şeklinde olsaydı bu güruha daha iyi mesaj verilmiş olurdu. Belki faytoncu özlemi çekenler o zaman beğenirlerdi yeni araçları.

Bir yerde size zararı olmayan bir canlının rahatı söz konusuysa normal şartlarda geri plana atılabilecek ayrıntıları büyütmenin alemi yok. Mesela oturduğunuz muhitteki hayvan hapishanesi kapanınca çocukların hayvanlar hakkında nereden bilgi edinebileceğini sormayın artık. Bu faydasız gönderileri hazırladığınız telefonlar ne güne duruyor?

Başlığa bak, haberin içeriğine bak. Tık avının cezası idam olmalı.

Üzülerek söylüyorum ki İstanbul engelli yaşamına uygun bir kent değil. Bedensel, işitme veya görme engelliler bu şehirde rahatça dolaşamaz. Şişli'nin en büyük sorunlarını sıralarken yeşil alan ve park sorunundan sonra yolların çok yokuş olmasını sayıyorum. Şişli Camii'ni merkez kabul ettiğimiz beş yüz metrekarelik bir çember çizdiğimizi varsayalım. Bu çemberin çevresinden uzaklaştıkça yokuşlar artmakta. Peki buna karşı ne yapmalıyız? Bu aslında engelli dostu bir kent imgesiyle beraber okunmalı. Sadece yokuş çıkmak veya inmekte değil en basitinden karşıdan karşıya geçerkenki süreler engelli ve yaşlıları bir kenara bırakın topallayan biri için bile yeterli değil.

Bir diğer mesele ise, meydanlarda araç olmaması gerekliliğidir. Toplu ulaşımın ana ekseninin raylı sistem olması gerektiğini daha önce söylemiştim. Eminönü, Taksim, Mecidiyeköy, Kadıköy, Üsküdar gibi meydanlara ulaşım yalnızca raylı sistemle olmalıdır. Beyazıt tamamen yayalaştırıldı ve çok güzel oldu. Bunun diğer meydanlara da uygulanması gerekiyor. Ulaşımın dağıtımı bu meydanlardan değil cep veya hub tabir edilen aktarma merkezlerinden yapılmalıdır. Cevizlibağ veya Yenikapı bu hublara güzel birer örnektir.

Daha fazla yayalaştırma, daha fazla yeşil alan, daha fazla kültür-sanat yapısı ve tabii daha fazla raylı sistem istiyoruz. İstanbul'un şu an sahip olduğu raylı sistem uzunluğu kadar bir ağa daha ihtiyacı var. Metro ve tramvay, yapım aşaması maliyetli ancak son derece sürdürülebilir araçlardır. Çarpıcı bir örnek olması bakımından şunu söyleyeyim: M1 hattında hâlâ ilk açıldığı 1989 yılındaki tren setleri kullanılıyor. Bu metroyu kullananların çoğu bu yıldan sonra doğmuştur. Kaldı ki bu setler yaklaşık on on beş sene daha kullanılır gibi duruyor. Halbuki otobüsler en fazla on yıl dayanıyor. Metro kullanınca geç kalma olasılığını da azaltmış olursunuz. Çünkü metro hava durumundan etkilenmez veya trafiğe takılmaz.

Son olarak bugün çektiğim seçim manzaralarını paylaşacağım.

Bu arkadaşın TikTok hesabını buldum. Bu platformu bu kadar entelektüelce kullanan birini görmemiştim daha önce. Zaten hayattan tat almaya çalışanlar kaliteli insan oluyor genelde. Kahve özelinde söylemiyorum bunu.

Bu arada, önerdiği kitap üç yüz liranın üzerinde. Bu konuda bilinçli olması çok özel. Umarım ünlendiği için kalitesinden taviz vermez. Zira TikTok hesabı açma isteği uyandırdı bende.

Show thread

İstanbul gibi bir kentte, gerçek evrenin Ba Sing Se'sinde hiçbir siyasetçi Ekrem İmamoğlu'nun yarattığı etkiyi yaratamayacak. Kimse onun kadar sevilmeyecek. Mesela bugün kendisini korumak için yasa ve kolluk gücü olan Tayyip Erdoğan, bu kadar kolay halkın arasına karışamaz. Yapılan tüm karalama kampanyaları ve şeytanlaştırmaya karşı hâlâ bu kadar sevilmesi onu tüm güncel siyasetçilerden ayırıyor. Kendisine ANAP'lı müteahhit, İkinci Tayyip gibi yakıştırmalar yapılmasına rağmen İstanbulluların hakkını savunmaya devam ediyor. Son olarak Gezi Parkı'nın uydurma bir vakıftan alınıp tekrar İBB'ye verilmesi onun mücadelesi sonucudur.

Önümüzdeki seçimlerde İBB dışında İstanbul'da önemsediğim iki ilçe var. Bunlardan biri İBB Miras ile kentin tarihi dokusunun korunmasında önemli bir rol oynayan Mahir Polat'ın aday gösterildiği Fatih. Diğeri ise Şehir Hatları genel müdürlüğü yapmış Sinem Dedetaş'ın aday gösterildiği Üsküdar.

Bu iki ilçeyi bu adayların ve dolayısıyla CHP'nin kazanması kentlerdeki sekülerleşmeyi göstermesi bakımından da önemli. Her iki aday da mevcut başkanlara karşı yarışacak. Yani sistemden nemalanan bir kitle olacak karşılarında. Hem de yıllardan beri muhafazakar kimlikle özdeşleştirilmiş iki ilçede bu direnci kırmaya çalışacaklar.

Geçen gün Moskova'da AVM'ye yapılan terör saldırısının failleri Tacik uyruklu çıkmıştı. Fatih'te de çok sayıda Tacik mülteci var ve Mahir Polat katıldığı bir programda buna dikkat çekiyor.

Show older
Qoto Mastodon

QOTO: Question Others to Teach Ourselves
An inclusive, Academic Freedom, instance
All cultures welcome.
Hate speech and harassment strictly forbidden.