Türkiye'nin yönetim rejimi için suçerki denebilir mi? Her gün ülkenin dört yanından gelen vahşet haberlerinin yanında yöneticilerin de hırsız, katil ve hukuk tanımaz olması nedeniyle bu ad aklıma geldi. Daha havalı bir karşılık bulmak için başta suç sözcüğünün Latince karşılığına (scelus) başvurdum ancak tüm yönetim biçimleri krasi ile bittiği için Yunanca karşılığına bakmanın daha iyi olduğu kanaatine vardım. Bu sözcük de miasma. Miasmokrasi, literatüre geçecek bir sözcük olabilir.
Kitap dün elime ulaştı ancak kargocu adrese ulaşamadığına dair kağıt bırakmış. Alışkanlıktan sanırım.
Lewis Hamilton, 2025 itibariyle Ferrari adına yarışacak. İki yıllık kontrat 100 milyon sterlin yani 128 milyon dolara mal olmuş. Bu paranın bin katını Berat Albayrak ve kayınpederi narko-terör fonlamak ve küçük yolsuzluklar yapmak için harcadı. Hamilton'un bu parayı kazanması için 166 yıldan fazla çalışması lazım.
İlişkilerde insanlar birbirinin hapishanesi olmamalı. İletişimsizlik kadar her saniye temas halinde olmak da sorunlu. Yeri gelir bazı konularda kimyalar uyuşmaz, taraflar birbirinden sıkılır. Bazen de öyle sınamalar olur ki tutunacak dal olur. Ancak ben başkalarıyla flört eden biriyle gönül ilişkisi yaşamak istemem. Kardeşlik, yoldaşlık, arkadaşlık veya başka şekillerde olabilir ama böylesi asla.
Bir şeyin zekatını vermek sürekli duyduğum bir ifadedir. Burada şey yerine bazen akıl bazen yiğitlik konuyor. Halbuki bildiğim kadarıyla halihazırda kullanılan bir şeyden zekat verilemez. İçinde oturulan evden ve günlük kullanılan arabadan değil yıl içinde birikmiş paradan veya maldan hesaplanır oran. Bu nedenle bana anlamsız geliyor bu tür ifadeler.
Son seçimden sonra güncel siyaset üzerine düşünmek zül geliyor. Sadece zoruma giden birkaç şey üzerine yorum yapmıştım. Onların büyük kısmı da Can Atalay ile ilgiliydi zaten. Ben artık börtü böcek üzerine yazmak istiyorum. Bu halktan tiksinmekten yeterince sakındığım kanaatindeyim.
Aşağıda ekli görseli unutmayın, unutturmayın. Barış içinde bir arada yaşama olasılığımız her geçen gün azalıyor. Bu saatten sonra belki yeni bir ülke, orada yeni bir meclis gerekir bize. Yerel seçimlerde sanırım Ekrem İmamoğlu'nun devam etmesi için oy vereceğim. Gerisi pek umrumda değil.
Nativism yani yerlicilik terimini gördüğümde Amerikan yerlileriyle ilgili bir politik tutum sanmıştım. Halbuki tam tersi denebilir. Jus soli ülkelerde (özellikle Anglosakson yani ABD, Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda) oranın yerlisi olduğunu düşünen kişilerin -bunlara amiyane tabirle WASP diyebiliriz- yeni gelenleri istememesinin politikaya yansımasıymış.
1844'te Native American Party adıyla kurulan Know Nothing de Amerikan siyasetinde önemli bir yer edinmiş. Bu partinin görüşleri arasında göç karşıtlığının yanı sıra Katoliklere, İrlandalılara, Almanlara karşı gelişen antipati ve kültürel asimilasyon da varmış.
🇸🇪 Mereyusblog
Romersk medborgare från Miklagård.
På Mastodon sedan 23.X.2021
Bara postar oviktiga tankar.
Allmän egendom (PD). Inga begränsningar.
Jag tjänar ingen inkomst av det jag lägger upp här.
🇬🇧 Mereyü's blog
Roman citizen from İstanbul.
On Mastodon since 23.X.2021.
Just posting unimportant things.
Everything I publish is Public Domain (PD).
I don't earn any income here.
🇹🇷 Mereyü'nün blogu
Civis romanus sum.
23.X.2021'den beri Mastodon'da.
Önemsiz şeyler üzerine.
Paylaştığım her şey kamu malıdır (PD).
Buradan herhangi bir gelir elde etmemekteyim.